Bourgogne

foto: Château des Rontets, Fuissé, Macônnais, met de Roche de Solutré en de Roche de Vergisson in de verte.

Waarschijnlijk de meest mythische wijnstreek van de wereld en in ieder geval een van de meest interessante. De koelste streek heet Chablis en is het thuis van knisperende, nerveuze, ziltige en heldere Chardonnay’s met een voor de Bourgogne nog ongekend goede prijs/kwaliteit verhouding.

Het meest befaamde stuk Bourgogne is de Côte d’Or, ingedeeld in de (noordelijke) Côte de Nuit en de (zuidelijke) Côte de Beaune. In de Côte d’Or worden de wijnen gemaakt waar de hele wereld aan trekt.

De Côte de Nuit kent wereldfaam om haar Pinot Noir wijnen, met klinkende appellatie’s als Nuits-Saint-Georges, Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin en Vosne-Romanée. Welhaast mythische appellaties als Meursault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Volnay en Pommard liggen allemaal in de Côte de Beaune. Hier wordt zowel Pinot Noir als Chardonnay verbouwd.

Verder naar het zuiden ligt de Côte Chalonnaise, waar de prijzen wat minder verhit zijn dan bij de noordelijke buren. Hieronder ligt de Mâconnais, befaamd om haar Chardonnay wijnen waarvan de meest beroemde appellatie Pouilly-Fuissé heet. Wanneer je goed zoekt, kan je hier, voor een fractie van de prijs van een fles uit de Côte d’Or, magistraal mooie Chardonnay drinken.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn