Loire

foto: Clos de Mosny, Montlouis, Touraine

De Loire is de langste wijnstreek van Frankrijk en kent dan ook verschillen klimaten, van koel continentaal tot maritiem. Hiernaast is de Loire de meest onderschatte wijnstreek ter wereld. De diversiteit aan druivenrassen en vooral de kwaliteit die hier kan worden geleverd is haast ongekend en dat alles op slechts 7 uur rijden vanaf Amsterdam.

De streek wordt vaak ingedeeld in 4 sub regio’s, van oost naar west, met de stroming van de rivier mee, zijn dat Centre, Touraine, Anjou-Saumur en Nantais.

In Centre is Sauvignon Blanc heer en meester, de beroemdste wijnstreken zijn Sancerre en Pouilly-Fumé, kort op de hielen gezeten door Menetou-Salon en Quincy.

Touraine is beroemd om een van de spannendste witte druiven die er is, Chenin Blanc, waar met name in Vouvray en Montlouis waanzinnige wijnen van worden gemaakt, van zoet tot droog. De rode druif die de show steelt is Cabernet Franc, die vooral in Chinon en Bourgueil naar eenzame hoogte weet te stijgen.

Anjou-Saumur is eveneens een prachtig gebied om spannende Chenin’s te drinken, de meest gelauwerde appelatie is Savennières. De Cabernet Franc’s uit dit gebied kunnen ook van wereldkwaliteit zijn en dan met name die uit Saumur-Champigny.

In Nantais, waar de Loire uiteindelijk de Atlantische Oceaan in stroomt, is de Muscadet druif (plaatselijk ook Melon de Bourgogne genoemd) prevalent aanwezig. De laatste jaren stijgt de kwaliteit van de wijnen uit deze streek enorm.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn